1. Super-autostrada informatiei
Internetul este super-incarcat cu informatie. Poti sa te gandesti la cel mai obscur subiect, sa il cauti pe Internet, si ai sanse foarte mari sa gasesti o pagina web dedicata acelui subiect. Asta pentru ca sunt aproximativ 5 milioane de terabiti de informatie pe Internet. Daca acest numar nu ti se pare atat de semnificativ, un hard drive cu o capacitate de 1TB costa aproximativ 400 de lei. In alte cuvinte, te-ar costa in jur de 2.000.000.000 de lei sa stochezi tot Internetul. Atunci cand lumea spune ca poti gasi orice pe Internet, e adevarat!
2. Emoticoanele
Emoticoanele nu au fost intotdeauna atat de populare. Originea acestora nu e 100% sigura, dar familiarul :-), pe care il stim cu totii a fost sugerat de catre Scott Fahlman, pe 19 septembrie 1982. De atunci, au fost create o multitudine de variatiuni ale acestuia.
Japonezii au dus emoticoanele la un nivel superior. Inca din 1986, ei au creat un sistem in care emoticoanele se citesc de la dreapta in sus. Cateva exemple de emoticoane japoneze sunt:
• (^_^)
• (=.=)
• (0.o)
• (@_@)
3. Transmisiunea video
Prima transmisiune video live a fost facuta in 1991, la Universitatea din Cambridge. Afisa o imagine mica, gri, a unui aparat de cafea.
Pana in 2005, camerele video si Internetul erau vizibil imbunatatite. Primul video a fost postat pe YouTube in 23 Aprilie, 2005, cu titlul “Eu la Zoo”. Nu a durat mult si video-urile au luat cu asalt Internetul, iar astazi in fiecare minut se incarca pe YouTube aproape 20 de ore de video!
4. Aparitia Internetului
Stiai ca ideea Internetului a aparut acum 50 de ani? In 1962, J.C.R. Licklider, un om de stiinta ce studia computerele, a avut o idee despre o “retea intergalactica”, un sistem in care oamenii sa poata accesa informatii din orice colt al lumii!
In 1970, doar 8 ani mai tarziu, a aparut termenul de “Internet”, si era informatiei se nastea!
5. Crearea World Wide Web-ului
World Wide Web-ul, baza Internetului de astazi, a fost lansat in 1992. Primul browser de Internet, Mosaic X, a fost lansat un an mai tarziu.
E amuzant sa ne uitam la versiuni ale site-urilor din acea perioada, cum ar fi Yahoo! si Google. Sunt de-a dreptul penibile!
6. Impactul imediat al Internetului
O data lansat, i-au trebuit Internetului doar 5 ani sa ajunga la 50 de milioane de utilizatori. Televiziunea a reusit sa adune acelasi numar in 13 ani, iar radioul in 38 de ani. E uimitor cat de repede este adoptata tehnologia astazi.
7. Comanda de pizza online
Prima companie care a facut posibila comanda online a fost Pizza Hut. Au adaugat aceasta optiune pe site-ul lor in 1994! Surprinzator, optiunea a devenit populara de-abia in ultimii ani.
8. Peste 1 miliard de persoane sunt online
Se estimeaza ca aproximativ 34% din populatia lumii este online – adica aproape 2.4 miliarde de utilizatori. Peste 78% din americani folosesc Internetul, dar acestia sunt doar 11% din numarul total de utilizatori. Asia este in topul listei cu peste 1 miliard de utilizatori.
9. Majoritatea Internetului se afla sub apa!
Ai fost vreodata victima unei conexiuni de Internet prea incete? Acest lucru s-ar putea datora perturbarilor la cablurile de retea aflate in apa. Fenomene naturale, cum ar fi cutrmurele, pot afecta Internetul, daca exista cabluri defecte. Acest lucru s-a intamplat in 2010, cand un cutremur a afectat cablurile de Internet din apropierea Taiwan-ului.
Doar aproximativ 1% din informatia de pe Internet e transmisa prin sateliti. 99% e transmisa prin cabluri aflate sub apa.
10. Adolescentii petrec cel mai mult timp online
Adolescentii petrec in medie in jur de 31 de ore pe saptamana, online, si doar 4 ore pe saptamana facand teme pentru scoala. In total, un adolescent petrece peste 67 de zile pe Internet, pe an!
Sursa: chacha.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu